dgj,
jula: Punkt stycznosci okregu wpisanego w trojkat prostokatny dzieli 1 z przyprostokatnych na odcinki
o dl 5 i 3. Odlicz P i OB trójkąta
21 sty 01:21
Marcin: Powiedz mi jeszcze, czy masz wyniki do tego zadania?

Czy pole ma wyjść równe 15?
21 sty 01:41
Janek191:

Mamy
( 3 + 5)
2 + ( 3 + x)
2 = ( 5 + x)
2
64 + 9 + 6x + x
2 = 25 + 10 x + x
2
48 = 4x
x = 12
więc
3 + x = 3 + 12 = 15 oraz 5 + x = 5 + 12 = 17
Pole Δ
P = 0,5* 8*15 = 60 [j
2]
==================
Obwód
L = 8 + 15 + 17 = 40
================
21 sty 01:49
Marcin: Fakt, masz rację. Ja policzyłem to zadanie w sytuacji, kiedy punkt styczności dzieli jedną z
przeciwprostokątnych. Mój błąd
21 sty 01:59
Marcin: Nie jedną z tylko przeciwprostokątną
21 sty 01:59
jula: Dzięki

21 sty 22:11