| (ex − e−x)2 | ||
lim | ||
| x2 cosx |
| 1 | e−x(e2x−1) | |||
...= lim x→0 | * ( | )2 = | ||
| cosx | x2 |
| 1 | 4 | e2x−1 | ||||
= lim x→0 | * | * ( | )2 = | |||
| cosx | e2x | 2x |
| 1 | 4 | |||
= | * | *12= 4 − szukana granica. | ||
| cos0 | e0 |
| e−x(e2x−1) | ||
... powyżej tu ( | )2 oczywiście nie miało być kwadratu | |
| x2 |
| e−x(e2x−1) | ||
przy x w mianowniku, a więc ma być tak : ( | )2 . | |
| x |
| e2x−1 | ||
rozumiem że z tego czynnika w przedostatniej linijce: ( | )2 | |
| 2x |
| 0 | ||
nagle w ostatniej otrzymujemy 12 z reguły de l'Hospitala bo mamy | tak? musimy to | |
| 0 |
ogolem to juz tzw 'dopytka' (nie wiem czy gdzie indziej tak jest) i
material obejmujacy niestety duuzo wiecej niz tylko granice hehe