Podstawienie.
Pola: | | 1 | | dt | |
podstawienie t=2x−3, dt=2dx, później w całce to wygląda tak: ∫ |
| * |
| |
| | √t | | 2 | |
nie wychodzi jak wyjść powinno, czy ktoś mi wskaże gdzie popełniam błąd? Proszę.
21 sty 00:02
asdf:
a pozniej robisz tak? :
| | 1 | | 1 | | t1/2 | |
= |
| ∫ t−1/2 dt = |
| * |
| , t = 2x − 3 |
| | 2 | | 2 | | 1/2 | |
21 sty 00:06
Pola: a czemu przed znakiem równa się jest jeszcze t, bo ja zrobiłam identycznie tylko bez tego t, tu
pewnie jest moj błąd, ale słabo go rozumiem...
21 sty 00:19
wredulus_pospolitus:
to 't' to nie jest część wyniku ... tylko
= ...wynik całki.... , t=2x−3 <−−− wyjaśnienie za co zostało podstawione 't'
21 sty 00:22
asdf: teraz za t podstaw 2x − 3
21 sty 00:24