Rownanie z arctgx
Janek: Witam !
Jak rozwiazac te równanie: x*arctgx − π/4 = 0 ?
21 sty 00:00
pigor: ..., może tak np.
x*arctgx− π4 ⇔ x*arctgx=
π4 ⇔
x=π4 v
x=1 .
21 sty 01:22
AS: Odp. x = ±1
21 sty 11:11
AS: Widzę dwa sposoby rozwiązania.
1. graficznie przez sporządzenie wykresów y = arctgx i y = Pi/(4*x)
2. Metodą Newtona
21 sty 11:14
Panko: x=0 nie jest pierwiastkiem
Można rozważyć funkcję f(x)= arctgx − π/(4x) ,x≠0
Należy pokazać , że f(x) jest ściśle rosnąca w x∊(−∞, 0) ; x∊(0, ∞)
Np licząc y= f`(x) i pokazując ,że ∀x∊(−∞, 0) f`(x)>0 ;,że ∀x∊(0,∞) f`(x)>0
Sprawdzamy bezpośrednio , że f(1)=f(−1)=0 i już
Czyli są dokładnie dwa pierwiastki x=1 , x=−1
21 sty 11:41