macierz
ołówek: Witam

Problem dotyczy macierzy. Może ktoś przynajmniej podrzucić podpowiedź, jak wyprowadzić z tego
X?
(AX)
−1=I−X
−1A
20 sty 23:58
wredulus_pospolitus:
A jest znana ?
21 sty 00:00
ołówek: nie, mam daną macierz A i wyznaczyć macierz X
21 sty 00:00
pigor: ..., np. tak :
(AX)−1= I−X−1A ⇔ X
−1A
−1+X
−1A= I ⇔ X
−1*(A
−1+A)= I /*X ⇔
⇔ X*X
−1*(A
−1+A)= I*X ⇔ I*(A
−1+A)= I*X ⇔
X= A+A−1 . ...
21 sty 00:47
ołówek: w pierwszym kroku zmieniłeś kolejność (lewa strona równania) z AX na XA, można tak robić?
myślałem, że AX≠XA jeśli to są macierze
21 sty 01:04
pigor: ..., nie tylko można, ale trzeba, bo tak właśnie
działa odwrotność iloczynu macierzy= przestawionemu
iloczynowi macierzy odwrotnych, czyli (AB)−1= B−1A−1 .
21 sty 01:32