.
niki: jak mogę wyliczyć z tego pierwiastki

x(3x+e
−x2)
20 sty 23:53
wredulus_pospolitus:
nijak
20 sty 23:54
niki: mam przepis na funkcje f(x)=x3 −e−x22 i zbadac przebieg zmiennosci funkcji a utknelam
na ekstremach bo nie mam pomyslu jak wyliczyc pierwiastki
20 sty 23:57
wredulus_pospolitus:
a pierwiastki równania

1) x=0 <−−− logiczne
| | x2 | |
2) 3x = − e−x2/2 <=> ln (−3x) = − |
| <=> ln (9x2) = −x2 ⋀ x<0 |
| | 2 | |
Tyle jesteś w stanie zrobić jeżeli nie miałaś funkcji Lamberta
(funkcja odwrotna do funkcji f(W) = W*e
W)
21 sty 00:07
wredulus_pospolitus:
(2) możesz ewentualnie oszacować ... że to drugie miejsce zerowe będzie w przedziale (−0,5 ; 0)
(możesz lepsze przybliżenie jak chcesz)
21 sty 00:08
niki: no wlasnie nie mialam a na wolfram alpha mi wlasnie takie cos wychodzi jak to f(W)
21 sty 00:09