Całki - podstawienie
Pola: za x
2+1=t
2
czyli pochodna tego dt bedzie 2tdt=2xdx
i co teraz?
20 sty 23:22
ICSP: Podstawienie u = t2 + 1 ?
20 sty 23:26
Krzysiek: Nie bardzo ICSP
20 sty 23:27
ICSP: Spojrzałem tylko na drugą całkę, jest gdzieś wcześniej błąd ?
20 sty 23:28
Krzysiek: tak
20 sty 23:33
ICSP: x =
√t2 − 1
| | t | |
= ∫ |
| dt = ... |
| | (1 + t)√t2 − 1 | |
a teraz ?
20 sty 23:36
Pola: | | dt | |
chyba powinno wyjść ∫ |
| ? tylko słabo to widzę |
| | 1+t | |
20 sty 23:38
Krzysiek: czyli dostajemy jeszcze łatwiejszą całkę a Ty tak to utrudniłeś
20 sty 23:38
Bogdan:
Można zastosować podstawienie
√x2 + 1 = t albo 1 +
√x2 + 1 = t .
Jeśli
√x2 + 1 = t ⇒ x
2 + 1 = t
2, 2xdx = 2dt,
| | tdt | | 1 | |
∫ |
| = ∫(1 − |
| )dt |
| | 1 + t | | 1 + t | |
20 sty 23:39
ICSP: 
Chyba już dziś nie myślę:(
20 sty 23:40
Pola: nie za bardzo rozumiem to że najpierw t2=x2+1 a potem mi to znika i podstawiam t...
20 sty 23:42