matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Scałkuj wyrażenie.
Pola:
dx
∫
√
−3x
2
+5x+1
dx
utknęłam w tym miejscu: ∫
13
(x−(1/3))
2
√
*[1−
3
(13/9)
3
pod pierwiastkiem cały mianownik, powinnam teraz wyłączyć przed całkę
√
, ale jak to
13
będzie wyglądało?
20 sty 23:10
wredulus_pospolitus:
37
5
mianownik: −3x
2
+5x+1 =
− 3(x−
)
2
=
12
6
37
x −
5
/
6
=
*(1 − (
)
2
12
36
/
37
chyba że coś inaczej w tym mianowniku jest
20 sty 23:58