granice funkcji
kubek : x→0
x→0
3) lim sin3xctg5x
x→0
x→π
x→0
x→3
Proszę o pomoc w początkowym rozpisaniu, nie potrzebuję całego rozwiązania, po prostu nie mogę
sobie poradzić z właściwym rozpoczęciem tych przykładów aby były poprawne. Ponumerowałam
przykłady żeby było mniej roboty przy pisaniu odpowiedzi. Z góry wielkie dzięki.
20 sty 22:57
Krzysiek: 1,3,4)
| | sinx | |
korzystasz z tego,że: |
| →1 dla x→0 |
| | x | |
5)sin
3x=sinx(1−cosx)(1+cosx)
tgx−sinx=sinx(1−cosx)/cosx
20 sty 23:04
kubek : wiem, do których wzorów powinnam sprowadzić wyrażenie, ale dziękuję.
chodzi o to że nie wiem jak rozpisać
np.1
| | sin2x | |
lim |
| to licznik i mianownik mam pomnożyć przez to co mam w liczniku? tam jest do |
| | x | |
kwadratu i nie wiem jak się tego pozbyć
20 sty 23:17
kubek : wiem, że dla innych to jest banalne i głupie, ale proszę o bardziej rozbudowaną odpowiedź, jak
zrozumiem to nie będę już truć
20 sty 23:18
Krzysiek: (sin2x)/x=sinx(sinx)/x=...
20 sty 23:23
kubek : a pkt. 3
| | sin3x | | cos5x | |
sin3xctg5x = |
| *3x* |
| |
| | 3x | | | |
i co dalej?
20 sty 23:48
Krzysiek: | sin3x | | 5x | | 3 | |
| * |
| *cos5x* |
| →1*1*1*3/5=3/5 |
| 3x | | sin5x | | 5 | |
20 sty 23:51