procenty
lila: Moglby mi ktos wyjasnic rozwiazania zadania tekstowego z procentami np:
W bibliotece szkolnej 10% wszystkich książek stanowią podręczniki, przy czym podręczniki do
historii stanowią 2% wszystkich książek. Oblicz jakim procentem podręczników są podręczniki do
historii.
| | 2% | |
i tu jest |
| razy 100% =.... |
| | 10% | |
a dlaczego nie moge tak samo zrobic w tym zadaniu



czyli te 25% podzielic przez 30%
W sklepie warzywnym znajdują się warzywa i owoce. Owoce stanowią 30% wszystkich produktów.
Jakim procentem wszystkich produktów są jabłka, jeżeli stanowią 25% owoców?
Moglabym prosic o jakies wytlumaczenie, bardzo prosze
20 sty 22:22
pigor: ...,niech w − warzywa +o − owoce = p − produkty,
zaś j − jabłka, to z warunków zadania np
tak :
o=30% p i j=25%
o ⇒
j= 25%*
30% p=2,5*3% p=
7,5% p.
odp. jabłka stanowią
7,5% wszystkich produktów . ...
21 sty 00:11
PW: lila, napisy typu
są
w ogóle pozbawione sensu (nawet jeśli używają tego w książkach czy na lekcji).
"%" to literackie określenie setnej części. Bez sprecyzowania − czego to setna część − symbol
"%" nie ma sensu.
Zdanie "Owoce stanowią 30% wszystkich produktów" jest zrozumiałe, ale dla działań
matematycznych może być zapisane wyłącznie w formie
po przyjęciu oznaczeń: f − waga owoców, w − waga wszystkich produktów (domyślam się tylko, że
idzie o wagę, a nie o sztuki czy wartość − zadanie jest źle sformułowane).
21 sty 15:06