dla jakich wartości parametru a równanie f(x)=a ma rozwiązania?
kaakaaen: dla jakich wartości parametru a równanie f(x)=a ma rozwiązania?
a)f(x)=1−|cos2x|,
b)f(x)=|sin(2x−π/2)|
20 sty 22:13
Maslanek: W ten sposób:
a=1−|cos2x|
|cos2x|=1−a
−1≤cos2x≤1
0≤|cos2x|≤1
A więc?
20 sty 22:16
kaakaaen: dzięki
20 sty 22:18
kaakaaen: a mógłbyś jeszcze punkt b zrobić?
20 sty 22:19
pigor: ..., np. tak :
a) f(x)=1−|cos2x| ⇔ a= 1−|cos2x| ⇒ |cos2x|=1−a i |cos2x|≤1 ⇔
⇔ |1−a|≤ 1 ⇔ |a−1|≤ 1 ⇔ −1≤ a−1≤ 1 /+1 ⇔
0≤ a ≤ 2 ⇔
a∊[0;2] .
20 sty 22:19
Maslanek: b podobnie

Z tym, że a=|sin(2x−pi/2)|
20 sty 22:20
Maslanek: Pigor, ograniczenie dolne jeszcze

Dla a=2 równanie nie ma rozwiązania
20 sty 22:21
kaakaaen: tyle to wiem ale jak dalej, bo tutaj jest pi.
20 sty 22:22
Maslanek: Tak samo

sinus wszystkich liczb jest ograniczony przez −1 i 1. Nie może być większy czy mniejszy
20 sty 22:23
kaakaaen: to w punkcie b też będzie <0,1>?
20 sty 22:28
pigor: ...dzięki, no jasne, przepraszam , no to jeszcze raz
tak :
a) f(x)=1−|cos2x ⇔ a=1−|cos2x| ⇒ |cos2x|=1−a i |cos2x|≤1 ⇔
⇔ 1−a≤ 1 i 1−a ≥0 ⇔ a ≥0 i a≤ 1 ⇔
0≤ a ≤ 1 ⇔
a∊[0;1] ...
20 sty 22:29
kaakaaen: f(x)=1/2−|cosx| a tutaj jak bd?
20 sty 22:31
pigor: ... , masz wzór , to rób dokładnie tak jak ci napisałem, albo jak kolega powyżej .
20 sty 22:39