W poniższych układach równań określić wartość stałej k tak aby układy posiadały
Maja: W poniższych układach równań określić wartość stałej k tak aby układy
posiadały wskazaną
liczbę rozwiązań:
a) nieskończoną liczbę rozwiązań
kx + y = 4
2x−3y=−12
b) dokładnie jedno rozwiązanie
x+ky=0
kx+y=0
c) żadnych rozwiązań
x+ky=2
kx=4=4
Czy ktos ma pomysł jak to rozwiązać?
20 sty 22:13
Maslanek: Rozwiązywanie układów równań metodą wyznaczników
20 sty 22:13
Maja: We wszystkich 3 podpunktach
20 sty 22:16
Maslanek: Owszem
20 sty 22:16
Maslanek: | | −2 | |
W (a) widać od razu, że −3k=2 ⇒ k= |
| . |
| | 3 | |
Ale w reszcie już nie
20 sty 22:17