matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
coś widać ale nie dostrzegam co dokładnie
marco:
oblicz ∫(x
3
−x+1)/(x
2
+1) zależy mi na kluczowym przekształceniu, jeżeli jakaś dobra dusza zechciałaby się pofatygować w obliczeniu tego
20 sty 22:00
Nienor:
x(x
2
+1)−2x+1
−2x+1
2x
1
∫
dx=∫(x+
)dx=∫(x−
+
)dx=
x
2
+1
x
2
+1
x
2
+1
x
2
+1
1
x
2
−ln(x
2
+1)+arctgx+C
2
20 sty 22:11