trygonom
gosiata: rozwiąż równanie
tg4x −4tg2x + 3 = 0
20 sty 21:59
gosiata: wprowadziłam zmienną t = tg
2x
t
2−4t +3=0
Δ=4
t1= 4 t2=0
4=tg
2x 0=tg
2x
tg=2,−2 tg=0
ii co dalej

?
20 sty 22:01
Eta:
t2−4t+3=0 ⇒ (t−3)(t−1)=0 ⇒ t=3 v t=1
tg2x=3 v tg2x= 1
tgx=√3 v tgx= −√3 v tgx=1 v tgx= −1
dokończ.........
20 sty 22:07
gosiata: dziękuje bardzo

pomyliłam sie w wyliczaniu t1 i t2 ^^ dlatego nie wychodziło...
20 sty 22:15
Eta:
Pamiętaj zawsze o sprawdzaniu swoich obliczeń

wtedy znajdziesz błąd
20 sty 22:30