Rozwiąż równanie
delta: Rozwiąż równanie a+b=a
2 −ab + b
2 w liczbach całkowitych a i b. pomocy, nie wiem od czego
zacząć
20 sty 21:41
Maslanek: Może potraktować jedno z nich jako parametr?
np. a:
a
2−ab−a+b
2−b=0
a
2−a(b+1)+(b
2−b)=0
| | 1 | |
Δ=(b+1)2−4(b2−b)=b2+2b+1−4b2+4b=−3b2+6b+1=−3(b2−2b− |
| ) |
| | 3 | |
Ponieważ b+1∊C, to
√Δ∊C.
Co więcej b+1 i Δ muszą być albo jednocześnie parzyste, albo jednoczesnie nieparzyste (bo
dzielone przez 2 muszą dać liczbę całkowitą)
20 sty 21:46
delta: i to już wszystko? nie znam sie na tym kompletnie
20 sty 21:54
delta: czy to już kompletne rozwiązanie ,,maslanek''?
20 sty 22:09
Maslanek: Nie. Tobie zostawiłem resztę
20 sty 22:09
pigor: ..., lub może tez np. tak :
a+b= a2−ab+b2 /+2ab ⇔ 2ab+a+b= a2+2ab+b2−ab ⇔
⇔ 3ab= (a+b)2−(a+b) ⇔ (a+b)(a+b−1)= 3ab ⇔
⇔ (a+b=3 i a+b−1= ab) v (a+b=−3 i a+b−1=−ab) v (a+b=ab i a+b−1=3) v
v (a+b=a i a+b−1=3b) v ... itp. itd zmieniając znaki, oraz 3ab i rozwiąż te układy
w zbiorze liczb C, np. [c[(a,b)= (1,2)] spełnia dane równanie no to podobnie dalej ...
20 sty 22:13