matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szeregi
Rocky:
Zbadaj zbieżność szeregu :
1
∑
n
2
−4n+3
20 sty 21:30
Krzysiek:
szereg zbieżny, np. korzystając z kryterium ilorazowego dobierając ciąg b
n
=1/n
2
20 sty 21:55
Nienor:
1
1
∑
=−1+∑
n=4
− same wyrazy dodatnie, można zastosować kryterium
(n−1)(n−3)
(n−1)(n−3)
ilorazowe:
1
b
n
=
− zbieżny
n
2
a
n
1
(n−1)(n−3)
n
2
lim
=lim
=lim
=
b
n
1
n
2
n
2
−4n+3
1
lim
=1
1
3
1−4
+
n
n
2
a
n
czyli spełnione: 0<lim
<
∞
, a b
n
zbieżny, więc a
n
zbieżny.
b
n
20 sty 22:07