Znów całki.
Pola: | | 5 | | 1 | |
∫ |
| dx=5arcsin√7x* |
| |
| | √1−7x2 | | √7 | |
wyłączam 5 przed całkę, arcsin to ze wzorów, ale skad sie taka końcówka wzięła?
20 sty 21:27
pigor: ..., bo
√1−7x2=
√1−(√7x)2 i jak podstawisz
√7x=t ⇒
| | 1 | | 1 | |
⇒ √7dx= dt ⇒ dx= |
| dt i stad ten ułamek |
| . ...  |
| | √7 | | √7 | |
20 sty 21:41
Pola: | | 1 | |
no ale jakby to wyglądało z tym podstawieniem? 5∫ |
| t dt i co dalej? |
| | √7 | |
20 sty 22:30
pigor: ... , przepraszam, ale podstawiać tak jak ci napisałem i potem
"wracać" z tym podstawieniem, to niestety, ale już musisz sama sobie
poradzić (umieć),
20 sty 22:36
Pola: no dobrze
20 sty 22:42