trygonometria
gosiata: Rozwiąż równanie
Czy moglby mi ktos wytlumaczyc krok po kroku jak to zrobić, bo kompletnie nie wiem.. a ucze się
tego na własną rękę do matury i nie chce źle zrozumieć
20 sty 21:13
gosiata: | | π | | π | | π | | π | |
3x− |
| = |
| + kπ v 3x− |
| = π − |
| + kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Czy taki zapis jest poprawny, jesli tak, dlaczego w 2 odejmuje od π reszte?
20 sty 21:16
20 sty 21:18
gosiata: a czy mogłabyś mi wytłumaczyć dlaczego tej 2 opcji nie brałaś pod uwagę?
20 sty 21:20
zawodus: tangens ma tylko jeden typ rozwiązań
20 sty 21:21
gosiata: ok dziękuje

a czy moglibyscie mi jeszcze pomoc z tym przykładem?
| | π | |
cos(2x+ |
| )= 1 w zbiorze <0;2π> |
| | 3 | |
czy to będzie :
iii wiem że teraz powinnam podstawiać wartości dla k z tego przedziału, ale nie wiem skad wziac
te wartości
20 sty 21:35
Mila:

k=0
k=1
k=2
k=3
licz dalej i wnioskuj
20 sty 22:24