Całki.
Pola: to, że 4/7 wyciągam przed całkę to rozumiem, ale nie powinno wyjść w takim razie
20 sty 21:06
wredulus_pospolitus:
| | 4 | |
ojjj niee ... tu nie 'wyciągasz' |
| przed całkę |
| | 7 | |
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = | ln (f(x))| <−−− wzór |
| | f(x) | |
natomiast masz: (7x+5)' = 7 ... a w mianowniku masz jedynie '4'
stąd piszesz:
| | 4 | | | | 4 | | 7 | | 4 | | 7 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| dx = |
| ∫ |
| dx = i |
| | 7x+5 | | 7x+5 | | 7 | | 7x+5 | | 7 | | 7x+5 | |
teraz możesz skorzystać z powyższego wzoru
20 sty 21:12
wredulus_pospolitus:
tfu ... nie w mianowniku masz jedynie '4' ... tylko w
liczniku
20 sty 21:13
Pola: takie buty

dzięki za poświęcony czas, dobrze tłumaczysz
20 sty 21:17
pigor: ..., nie masz racji, a jeśli już to bierzesz w.bezwzględną.
liczby logarytmowanej , a nie całego logarytmu
∫
47x+5dx=
47 ∫
77x+5dx=
47ln|7x+5|+C i tyle
bo faktycznie pochodna (
47ln|7x+5|+C) ' =
47x+5. ...
20 sty 21:20
Pola: tez prawda
20 sty 21:24