Całkowanie.
Pola: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫2sinxcosx= |
| cos2x lub |
| sin2x lub − |
| cos2x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dlaczego tak jest? potrafi mi to ktoś rozpisać?
20 sty 21:02
wredulus_pospolitus:
chyba raczej chodziło Ci o
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ .... dx = − |
| cos2x + |
| sin2x LUB − |
| cos2x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 sty 21:04
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
to że ∫2sinxcosx dx = − |
| cos2x + C powinno być jasne i logiczne, w końcu: |
| | 2 | |
2sinxcosx = sin(2x) <−−− wzór na sinusa podwojonego kąta się kłania
i masz wtedy całkę elementarną do wyliczenia
natomiast cos(2x) = cos
2x − sin
2x <−−− wzór na cosinusa podwojonego kąta się kłania (jedna z
3 postaci tego wzoru

)
20 sty 21:05
Pola: a to źle miałam w zeszycie napisane... dzięki za sprostowanie, rozumiem już
20 sty 21:08
Pola: | | 1 | |
czyli mam znać wzorek: ∫sinaxdx=− |
| cosax+C, to jest poprawne? |
| | a | |
20 sty 21:13