Funkcje
Kamil: Cześć, potrzebuje pomocy. Jeżeli moglibyście rozwiązać te zadania i wytłumaczyć mi o co w nich
chodzi, to byłbym wdzięczny.
1. Wyznaczyc maksmalna dziedzine funkcji zadanej wzorem:
| | log (16 − x2) | |
f(x) = |
| |
| | {pi}/4 − arcsin x | |
2. Sprawdzic róznowartosciowosc funkcji:
3. Obliczanie funkcji
f(x) =
| | pi | |
−sin x + 2 dla x E ( |
| , {pi} ] |
| | 2 | |
| | 4 | | pi | |
|
| x dla x E [0, |
| ] |
| | pi | | 2 | |
g(x) =
| | pi | |
2 dla x E ( |
| , {pi} ] |
| | 2 | |
20 sty 20:55
wredulus_pospolitus:
studia

(3) co kryje się pod magicznym hasłem "obliczanie funkcji"
20 sty 20:58
Kamil: Tak, studia. Sory nie dopisałem do 3. Obliczyc h = g o f.
20 sty 21:03
wredulus_pospolitus:
no to (1) ... poziom trudności GIMNAZJUM ... wyznacz dziedzinę funkcji

no to (2) ... sprawdź czy dla dwóch różnych x
1 i x
2 wartość funkcji może być sobie równa
no to (3) ... no to składaj te funkcje ze sobą
co oznacza złożenie h = g o f, gdy:
g(x) = x
2 + 1
f(x) = ln x
20 sty 21:08
daras: wredus bo teraz na "studiach" s takie zadania
| | km | | m | |
ja sie np. ostatnio spotkałem, że na egzaminie z fizyki było zamienic |
| na |
| |
| | h | | s | |
20 sty 21:11
Kamil: Jesteś pewien że w pierwszym wystarczy tylko wyznaczyć funkcje?
Możesz zrobić 2gie?
W 3cim g o f oznacza chyba mnożenie tych 2 funkcji.
20 sty 21:12
Kamil: dziedzine funkcji*. Pomożecie mi zrobić te zadania i wytłumaczyć co się skąd wzieło?
20 sty 23:40