Równość z dwoma modułami liczby zespolonej
Peppe: |z+i|+|z−i|=2
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego jest to prosta łącząca punkty (0,−i) i (0,i) ?
20 sty 20:53
wredulus_pospolitus:
jaka jest interpretacja geometryczna |z+i|
20 sty 20:54
wredulus_pospolitus:
|z+i| = 1
20 sty 20:54
Peppe: jeśli |z+i|=1

, to powinienem mieć okrąg o promieniu 1 z punktu (0,i) a nie taki jest wynik
20 sty 20:57
wredulus_pospolitus:
poczekaj ... cierpliwości
zapiszmy: |z+i|+|z−i|=2 ⇔ |z+i| = a ⋀ |z−i| = 2−a ; gdzie a∊<0;2>
te dwa równania prezentują okręgi ... o dwóch promieniach ... 'a' i '2−a' ... częścią wspólną
tych dwóch okręgów będzie zawsze punkt (odległy od punktu (0,−i) o odległość 'a', w kierunku
punktu (0,i))
jako, że a∊<0;2> to powstanie nam odcinek [(0,−i) ; (0,i)]
to tak graficznie tłumaczone
'normalnie' to po prostu podstaw z = x+iy i rozwiązuj
20 sty 21:02
Peppe: OK dziękuję uprzejmie, już mi się rozjaśniło
20 sty 21:07