Połączona równość moduł z liczby zespolonej i argument
Peppe: Proszę o pomoc! Mam narysować krzywą
|z|=3 + arg z
próbuję z każdej strony i nadal nie wiem
20 sty 20:51
wredulus_pospolitus:
pytanie, wskazówka:
co oznacza arg z

jak inaczej zapiszesz |z|

jeżeli z=x+iy
20 sty 20:53
Peppe: x2 + y2 = 3 + φ
ale co z tego, skoro nie znam φ? nie policzę tego z arctg y/x
20 sty 20:59
Peppe: równanie okręgu o środku (0,0)
r ∊ <3, 2π)
ale jakt o narysować?
20 sty 21:12
Peppe: moim zdaniem będzie to pierścień o wiadomych promieniach wewnętrznym i zewnętrznym, ale w
treści zadania miałem napisane "narysuj krzywą", a mój wynik krzywą nie jest, lecz obszarem.
zatem: dobrze myślę, czy źle?
20 sty 21:14
Peppe: i przepraszam, r ∊ <3, 2π+3)
20 sty 21:15
wredulus_pospolitus:
|z| = 3 + argz ⇔ |z| = 3 + 0 (dla I ćwiartki) ⋀ |z| = 3 + π (dla II ćwiartki)
20 sty 21:17
Peppe: nie wiem dlaczego...
20 sty 21:26
Peppe: spytałem profesora, odpowiedzią jeśli spirala Archimedesa o określonych wartościach promienia
21 sty 13:27