delopital pochodne kiedy wzór
sebastian: Witam, mam pytanie odnośnie pochodnych i liczenia delopitala. Zauważyłem i nie wiem dlaczego
tak jest ale nie raz jak jest kreska ułamkowa w zadaniu u góry liczby i na dole liczby to nie
używają wzoru na właściwości pochodnych
| | f(x) | | f(x)'g(x)−f(x)g'(x) | |
[ |
| ]' = |
| |
| | g(x) | | [g(x)2] | |
ale jak jest np. zadanie robią tak:
| | ln(x−1) | | (ln(x−1))' | |
lim x−>1 |
| = |
| |
| | ctg(x−1) | | (ctg(x−1))' | |
czemu tak a nie tym wzorem u góry przeciez jest kreska ułamkowa i ja tego nie rozumiem. Z góry
dzieki za wyjaśnienie
20 sty 20:47
wredulus_pospolitus:
odpowiedź kryje się ... w treści tw. de'Hospitala na które się powołujesz rozwiązując tego typu
granicę
20 sty 20:49
wredulus_pospolitus:
nie ma nigdzie napisanego, że granica funkcji = granicy pochodnej tejże funkcji (aby można było
korzystać ze wzoru na pochodną z iloczynu)
tw. de'Hospitala mówi o prawidłowości że granica iloczynu funkcji (gdy mamy symbol nieoznaczony
0/0 lub ∞/∞) jest równy granicy iloczynu ich pochodnych
stąd wygląda to tak a nie inaczej
20 sty 20:51