matematykaszkolna.pl
Planimetria Kasia: Punkty a=(1,2) , b=(−1,−1) , c=(5,2) są wierzchołkami trójkąta a) napisz równanie prostej zawierającej wysokość tego trójkąta poprowadzonego z wierzchołka a b) oblicz długość wysokości z punktu a) c) wyznacz współrzędne punktu d, aby czworkąt ABCD był równoległobokiem Ktoś pomoże? Zupełnie nie wiem jak to zrobić
20 sty 20:30
wredulus_pospolitus: 1) RYSUNEK 2) wyznaczasz prostą przechodzącą przez b i c 3) wyznaczasz prostopadłą do tej prostej z pkt (2) przechodzącą przez punkt a .... (i to jest podpunkt (a) ) 4) oblicz odległość pomiędzy punktem a i h (przecięcie się tych dwóch prostych) i masz zrobiony podpunkt (b) 5) wyznaczasz prostą równoległą do prostej z (2), przechodzącą przez punkt 'a' 6) wyznaczasz prostą przechodzącą przez a i b 7) wyznaczasz prostą równoległą do prostej z (6), przechodzącą przez punkt 'c' 8) punkt d jest to punkt przecięcia się prostych z punktów (5) i (7) 9) koooniec
20 sty 20:33
Kasia: dziękuję, mam nadzieje że ogarnę emotka
20 sty 20:35
Bizon: − napisz równanie prostej przez B i C a potem równanie prostej prostopadłej do niej i przechodzącej przez A − długość tej wysokości to odległość A od prostej przez B i C ... powodzenia −emotka
20 sty 20:36
5-latek: To najpierw zrob rysunek jak mozna zupelnie nie wiedziec emotka Nawet sie nie chce do ksiazki zajrzec . Tylko mi nie pisz z enie kazdy jest geniuszem 1. Napisac rownanie prostej przechodzacej przez punty B i C 2. naoisac rownanie prostej prostopadlej do BC i przechodzacej i przechodzacej przez punkt A (bedzie to wrownanie wysokosci 3. Obliczyc z ewzoru odleglosc punktu A od prostej BC (masz dlugosc wysokosci ) najpierw to
20 sty 20:40