Planimetria
Kasia: Punkty a=(1,2) , b=(−1,−1) , c=(5,2) są wierzchołkami trójkąta
a) napisz równanie prostej zawierającej wysokość tego trójkąta poprowadzonego z wierzchołka a
b) oblicz długość wysokości z punktu a)
c) wyznacz współrzędne punktu d, aby czworkąt ABCD był równoległobokiem
Ktoś pomoże? Zupełnie nie wiem jak to zrobić
20 sty 20:30
wredulus_pospolitus:
1) RYSUNEK
2) wyznaczasz prostą przechodzącą przez b i c
3) wyznaczasz prostopadłą do tej prostej z pkt (2) przechodzącą przez punkt a .... (i to jest
podpunkt (a) )
4) oblicz odległość pomiędzy punktem a i h (przecięcie się tych dwóch prostych) i masz zrobiony
podpunkt (b)
5) wyznaczasz prostą równoległą do prostej z (2), przechodzącą przez punkt 'a'
6) wyznaczasz prostą przechodzącą przez a i b
7) wyznaczasz prostą równoległą do prostej z (6), przechodzącą przez punkt 'c'
8) punkt d jest to punkt przecięcia się prostych z punktów (5) i (7)
9) koooniec
20 sty 20:33
Kasia: dziękuję, mam nadzieje że ogarnę
20 sty 20:35
Bizon:
− napisz równanie prostej przez B i C a potem równanie prostej prostopadłej do niej
i przechodzącej przez A
− długość tej wysokości to odległość A od prostej przez B i C
... powodzenia −
20 sty 20:36
5-latek: To najpierw zrob rysunek
jak mozna zupelnie nie wiedziec

Nawet sie nie chce do ksiazki zajrzec . Tylko mi nie pisz z enie kazdy jest geniuszem
1. Napisac rownanie prostej przechodzacej przez punty B i C
2. naoisac rownanie prostej prostopadlej do BC i przechodzacej i przechodzacej przez punkt A
(bedzie to wrownanie wysokosci
3. Obliczyc z ewzoru odleglosc punktu A od prostej BC (masz dlugosc wysokosci )
najpierw to
20 sty 20:40