eliminacja gaussa
me: czy ktos moglby mi wyjasnic w jaki sposob stworzyc w macierzy jak najwiecej zer? tzn. chodzi mi
o eliminacje Gaussa. Ja nigdy nie wiem jakie wiersz przez co pomnozyc i gdzie dodac. moze ktos
by mi to troche wyjasnil? bylabym bardzo wdzieczna.
podam przykladowe macierze np.:
(a)
|4 3 2 1|
|7 5 1 2|
|7 4 5 1|
|6 4 2 1|
(b)
|3 8 9 7 2|
|2 5 9 5 4|
|3 7 9 5 3|
|3 7 9 8 4|
|1 3 4 2 1|
z gory dziekuje za pomoc
20 sty 19:36
wredulus_pospolitus:
(a)
W2 = W2 − W3
W3 = W3 − W4
W4 = W4 − W1
i już masz 'sporo' zer ... resztę uzyskasz dodając/odejmując kolejne wiersze (już częściowo
wyzerowane)
analogicznie w (b) ... widać że K3 to prawie same '9' więc łatwo będzie większość wyzerować
... także w K1 jest dużo '3'
po prostu musisz odejmować
proponowałbym od W1 , W2 i W4 podejmować W3 ... sporo '0' się pojawi dzięki temu
20 sty 20:48