nierownosci wymierne z modulem
zenek: Poratuje ktoś
20 sty 19:21
zenek: nikt odważny?
20 sty 20:57
wredulus_pospolitus:
ale czym mamy Ciebie ratować
20 sty 20:58
Bizon:
zacznij od założenia |x+1|≠2 ⇒ x≠−3 x≠1
20 sty 21:19
zawodus: Z siekierą na tych co napadli
20 sty 21:20
zenek: warto tez zalozyc, ze lewa strona nie moze byc mniejsza od zera! bo |x−1| zawsze dodatnie co
nie?
20 sty 22:30
Bizon:
... ciepło ... ciepło ...
20 sty 22:44
pigor: ..., nie lubię w przedziałach no to może zacznę i coś
po drodze ciekawego mi się "wykluje" , otóż tak , warto zauważyć
to, że dana nierówność "ma sens" ⇔ |x+1|−2 >0 ⇔ |x+1| >2 ⇔
⇔ x+1<−2 v x+1 >2 ⇔
x+3<0 v
x−1>0 ⇔ (*)
x<−3 v
x >1,
| | 4 | |
a wtedy odpowiednio |
| ≥ |x−1| ⇔ |
| | |x+1|−2 | |
| | 4 | | 4 | |
⇔ |
| ≥ −x+1 v |
| ≥ x−1 ⇔ |
| | −x−1−2 | | x+1−2 | |
| | −4 | | 4 | |
⇔ |
| ≥ −x+1 /*(x+3)<0 v |
| ≥ x−1 /*(x−1)>0 ⇔ |
| | x+3 | | x−1 | |
⇔ −4≤ (−x+1)(x+3) v 4 ≥(x−1)
2 ⇔ x
2+2x−7≤ 0 /+1 v |x−1|≤ 2 ⇔
⇔ (x+1)
2≤ 8 v −2≤ x−1≤ 2 /+1 ⇔ |x+1|≤ 2
√2 v −1≤ x ≤ 3 ⇔
⇔
−1−2√2≤ x ≤ −1+2√2 v −1≤ x ≤ 3, a stąd i z (*) ⇔
⇔
−1−2√2≤ x < −3 v 1< x ≤ 3 ⇔
x∊[−1−2√2;−3) U (1;3] . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. zainteresowani, proszę sprawdzić, czy gdzieś się nie walnąłem .
20 sty 23:30
Bizon:
1
o
(−
∞,−1)
| 4 | | 4−(x−1)(x+3) | | −x2−2x+7 | |
| ≥−x+1 ⇒ |
| ≥0 ⇒ |
| ≥0 |
| −x−3 | | −(x+3) | | −(x+3) | |
(x
2+2x−7)(x+3)≥0
Δ=32
x
1=−1−2
√2 x
3=−3 x
2=−1+2
√2 ."fala"
i w sumie w tym przedziale
< −1−2√2, −3)
2
0
<−1, 1)
w tym przedziale nie ma rozwiązań
3
0
(1,
∞)
| 4 | | 4−(x−1)2 | |
| ≥x−1 ⇒ |
| ≥0 ⇒ −(x−1)(x+1)(x−3)≥0 |
| x−1 | | x−1 | |
... "fala" ....przedział ... i uwzględniając założenie
(1, 3>
i zbieraj w odpowiedź −
20 sty 23:38