matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
walce
miśka:
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 40 cm i tworzy z jego podstawą kąt α. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca, jeśli:
√
3
a) sinα=
2
b)cosα=0,8 c)tgα=
4
3
20 sty 19:13
dero2005:
D = 40 a)
h
√
3
= sin α =
⇒ h =
D
2
d =
√
D
2
− h
2
=
πd
2
P
c
=
+ πd =
2
b)
d
= cosα = 0,8 ⇒ d =
D
h =
√
D
2
− d
2
= P
c
= c)
h
4
= tg α =
d
3
D
2
= d
2
+ h
2
policz d i h P
c
=
20 sty 19:22