Kąt
p0lis:

poszukiwany jest kąt β, i co teraz mam dwa promienie ale nic więcej
20 sty 18:49
wredulus_pospolitus:
tw. o kąta opartych na tym samym łuku się kłania
20 sty 18:50
wredulus_pospolitus:
wskaż mi które kąty są oparte na tym samym łuku (i zaznacz ten łuk)
20 sty 18:51
p0lis:

no tak kąt oparty na tym samym łuku wygląda tak jak na rysunku
20 sty 18:52
p0lis: w odpowiedzi wychodzi 110 i mnie to gubi
20 sty 18:55
Mila:

Kąt β jest kątem wpisanym opartym na łuku ACB , kąt środkowy oparty na łuku ACB
ma miarę (360−140)=220
Kąt wpisany β:
β=220:2=110 połowa kąta środkowego.
20 sty 19:05
p0lis: ale teraz to się proste wydaje, czemu ja tego nie widzę
20 sty 19:07