Pochodna
Józek: Oblicz pochodną z funkcji:
Nie wiem za bardzo jak zacząć:
y=(ln2(cosx))
20 sty 18:33
wredulus_pospolitus:
zacznij od:
1) dziedzina funkcji: ....
2) jaka jest funkcja 'najbardziej zewnętrzna'
3) i 'wgłębiaj' się w kolejne warstwy tejże funkcji
20 sty 18:40
Beta: ln
2(cosx)=(ln(cosx))
2, więc traktujesz tę funkcję jako złożoną
20 sty 18:41
Beta: | | 1 | | 1 | |
Czyli 2ln(cosx)*(ln(cosx))'=2ln(cosx)* |
| *(cosx)'=2ln(cosx)* |
| *(−sinx) |
| | cosx | | cosx | |
20 sty 18:44
Beta: Czyli upraszczając: −2ln(cosx)tgx.
20 sty 18:45
Józek: a mógłbym to zrobić tak:
| | 1 | | 1 | |
(ln2(cosx))'=(ln(cosx))2=ln |
| *(cosx2)'=ln |
| *(−sinx)*(x2)' |
| | cosx 2 | | cosx 2 | |
trochę bardziej skomplikowane, ale dla mnie bardziej zrozumiałe
20 sty 18:58
daras: skoro sam wiesz jak ci najlepeij pasuje, to po co pytasz i..
20 sty 19:05
Józek: dopiero po tym jak rozpisała mi to Beta, wpadłem na pomysł jak to zrobić, tylko nie wiem czy
pomysł jest dobry
20 sty 19:22