ramka w kształcie kwadratu o boku a wykonana jest z przewodnika o srednicy d i oporze wasciwym
p. Umieszczona jest w powietrzu w płaszczyznie prostopadłej do linii jednorodnego pola
magnetycznego. Prąd o jakim natężeniu popłynie przez ten przewodnik, jezeli natężenie pola
| ΔH | ||
będzie się zmniejszać z szybkością | ||
| Δt |
| U | ||
I= | ||
| R |
| Δ∮ | Δ∮ | B*S | a2*πd2μo | ΔH | ||||||
E=−N | ⇒ − | stąd | → | * | tak bedzie wygladało | |||||
| Δt | Δt | t | p | Δt |
| ΔH | ||
Δa=ΔB*S= | ||
| Δt |
| Δa | ΔH | |||
ε=− | =− | |||
| Δt | Δt2 |
| U | ε | ΔH | S | |||||
I= | = | =− | * | , gdzie p−opór właściwy | ||||
| R | R | Δt2 | p*4a |
To drugie występuje drugi raz
Bo za pierwszym razem to miało być pole powierzchni