stereometria
iza: w graniastoslupie prwidlowym czworokatnym obwod podstawy wynosi 20√2 a przekatna bryly tworzy
z plaszczyna podstawy kat 30stopni. oblicz objetosc bryly
i juz mam wyliczone ze skoro obwod to 4a czyli a=5√2
z cos 30 sttopni wyszlo mi ze d1=10√3/3
i nie wiem czy to dobrze i nie wiem co dalej zrobilam bym tu rysunek ale nie umiem:(( prosze o
pomoc
20 sty 18:14
wredulus_pospolitus:
ale co Ci wyszło

co to jest d1

przekąta graniastosłupa

jeżeli tak ... to po co Ci ona
20 sty 18:17
iza: d1 to przekatna to po co mam podany ten kat 30 stopni? i jak obliczyc H?
20 sty 18:19
dero2005:

4a = 20
√2
20 sty 18:20
iza: plaszczyzna podstawy do przekatna podstawy?
20 sty 18:22
wredulus_pospolitus:
inaczej ... przekątna graniastosłupa padając na płaszczyznę podstawy tworzy kąt α ... to ten
kąt α ta przekątna graniastosłupa tworzy z przekątną podstawy
albo jak wolisz ... jakaś prosta (k) stworzy kąt α z płaszczyzną ... to tenże kąt α tworzy z
prostą na tej płaszczyźnie, która by powstała gdybyś "zrzucił' prostą (k) na tą właśnie
płaszczyznę
20 sty 18:24
dero2005:
rzut prostokątny przekątnej graniastosłupa na płaszczyznę podstawy pokrywa się z przekątną
podstawy a kąt pomiędzy przekątną graniastosłupa a podstawą jest to własnie kąt pomiędzy
przekątną a jej prostokątym rzutem
20 sty 18:26
iza: no dobra musze obliczy objetosc bryly czyli pole podstawy razy wysokosc. pole podsawy oblicze
ze wzoru a2 a jak obliczyc H?
20 sty 18:38
iza: pomozcie prosze.
20 sty 18:42
iza: pomoze ktoś?
20 sty 19:12
20 sty 19:14