Kąt
p0lis:

Poszukiwany jest kąt β, Jak to ugryźć

20 sty 18:06
wredulus_pospolitus:

skoro kąt w środku okręgu ma miarę 60
o to ile wynosi α

skoro kąt w środku okręgu ma miarę 60
o to ile wynosi γ (tw. o kątach opartych na tym samym
łuku

skoro α = ... oraz γ = .... to β = ile
20 sty 18:08
Kejt: czy jest tam zaznaczona średnica?
jeśli tak, to..
kąt leżący na wspólnym ramieniu z kątem 60
o = 180
o−60
o=120
o
z racji, że jest to trójkąt równoramienny:
20 sty 18:08
p0lis: faktycznie α=120 i racja jest to równoramienny trójkąt, a zaznaczona jest tam średnica
Dzięki bardzo
20 sty 18:23