Oblicz drugą pochodna
Nat: Hej, pilnie potrzebuje rozwiązania zadania.. Mam funkcję y=e
1/x−1 i musze obliczyć jej 2
pochodne. Doszlam do tego ze pierwsza to bedzie y'=−e
1/x−1/(x−1)
2 nie jestem pewna czy
to dobrze i mam problemy z policzeniem drugiej pochodnej.. prosze pomóżcie!
20 sty 17:46
wredulus_pospolitus:
dobrze
20 sty 17:47
20 sty 17:47
wredulus_pospolitus:
| | f | | f'*g − f*g' | |
a druga pochodna ze wzoru ( |
| )' = |
| |
| | g | | g2 | |
20 sty 17:47
Nat: B.
20 sty 17:49
Nat: No ale tam się właśnie zaciełam pod koniec nie wiem co zrobić...
20 sty 17:49
wredulus_pospolitus:
to napisz jak liczysz ... krok po kroku
20 sty 17:50
Nat: mam straszny problem z ogarnieciem tutaj tych znakow co do ułamkow i tak dalej wiec bedzie
ciezko...
20 sty 18:05
Nat: (e1/x−1/(x−1)2 * (x−1)2 − (− e 1/x−1) * (2x−2) <− licznik
(x−1)4 <− mianownik
e1/x−1*(x−1)2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− − ( − e 1/x−1 ) * (2 x −2 )
(x−1)2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
(x−1)4
e1/x−1 + ( e1/x−1 * (2x−2))
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x−1)4
i tutaj sie gubię. mam nadzieje że chociaż troche jest wiadome jak wyglada to rownanie.
20 sty 18:17
wredulus_pospolitus:
| | e1/(x−1) − (−e1/(x+1)*2(x−1) | |
(U{−e1/(x−1){(x−1)2})' = |
| |
| | (x−1)4 | |
więc dobrze Ci wyszło
20 sty 18:20
Nat: okej dziękuję, a żeby z tego obliczyć pkt przegięcia to trzeba przyrównać do zera tak? tylko
nie wiem jak to wychodzi z ta liczbą eulera..
20 sty 18:25
wredulus_pospolitus:
eczegokolwiek > 0 <−−− wynika z wykresu f(x) = ex
mianownik także zawsze >0
20 sty 18:34
Nat: Dziękuje!
20 sty 18:48