Oblicz pochodną funkcji
Michał Riffas: Witam
Chciałbym prosić o sprawdzenie 1 przykładu i rozwiązanie 2 z pochodnych
1) y(x)=(x2+3)3
rozbiłem wyrażenie na 2 części ((x2)3)' i (33)'
Ogolny wynik wyszedł y'=6x2 ?
2) y(x)=x2sin(x2+x+1)
Z góry dziękuje za odpowiedz
20 sty 17:42
J: Ad1) 3(x2+3)2*2x = 6x(x2+3)
20 sty 17:44
J: Ad2) 2x*sin(x2+x+1) + x2*cos(x2+x+1)(2x+1)
20 sty 17:47
J: Ad 1) Oczywiście: 6x(x2+3)2
20 sty 17:48
Michał Riffas: Okej dziękuje za odpowiedz, a czy mógłbyś przedstawić mi wzorem działania przy potęgowaniu
pochodnej w Ad1 ?
20 sty 17:49
Michał Riffas: Już przeanalizowałem całość i zauważyłem że całe wyrażenie w nawiasie trzeba potraktować jako x
pochodnej

dziękuje
20 sty 17:50
J: f'(A)n = n(A)n−1*(A)' ; gdzie A to funkcja wewnetrzna. Tutaj: x2+3
20 sty 17:51