Całka nieoznaczona
Szczaw: Proszę o rozwiązanie całki : x2+x+3/1+x2 gdyż w żaden sposób mi sie to nie udaje.
20 sty 17:41
PW: Takie głupie przekształcenie
| | x2+x+3 | | x2+1 + x+2 | | x+2 | |
|
| = |
| = 1 + |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
20 sty 17:44
Szczaw: Prosiłbym o zrobienie do końca gdyż zależy mi na całym rozwiązaniu... Jestem zwyczajne tępy z
matmy i chcę mieć wzór na dalsze przykłady tego typu
20 sty 17:49
wredulus_pospolitus:
pffff ... nie ma 'wzoru' uniwersalnego ... wszystko zależy od sytuacji
tutaj trzeba właśnie tak przekształcić dany ułamek aby otrzymać:
| | pochodna mianownika | | jakaś stała | |
stała + |
| + |
| |
| | mianownik | | mianownik | |
i liczysz trzy całki elementarne wtedy
20 sty 17:50
Szczaw: Wiem, zdaje sobie z tego sprawę ale bardzo proszę... bardzo bardzo o zrobienie jej z
pogrupowaniem do najprostszej postaci, albo chociaż podanie jak sie rozbija x+2/x2+1
20 sty 17:55
wredulus_pospolitus:
Ile wynosi pochodna z mianownika

oczywiście 2x
ale nie masz 2x w liczniku no to trzeba je "stworzyć":
| x+2 | | 1 | | 2x+4 | | 1 | | 2x | | 1 | | 4 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| + |
| * |
| |
| x2+1 | | 2 | | x2+1 | | 2 | | x2+1 | | 2 | | x2+1 | |
20 sty 17:58
Kejt:
| | x+2 | | x | | 2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx=... |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | x | | dt | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=|t=x2+1; dt=2xdx => xdx= |
| |= |
| ∫ |
| dx= |
| ln|t|+C=.... |
| | x2+1 | | 2 | | 2 | | t | | 2 | |
| | 2 | | 1 | |
∫ |
| dx=2∫ |
| =2arctgx+C |
| | x2+1 | | x2+1 | |
posklejaj to sobie..
20 sty 18:00
Szczaw: Dziękuje... Takie proste jak sie widzi a sam nie jestem w stanie tego wykombinować, aż załamać
się idzie, a w czwartek kolos na być lub nie być :<
20 sty 18:09
Kejt: jakby co to ja też się tego uczę, więc mogę podać jakieś gg, czy coś... jeśli potrzebujesz
pomocy
20 sty 18:11
wredulus_pospolitus:
Szczaw ... no niestety ... powiem szczerze ... całki zacząłem robić (ale robić a nie
zastanawiać się jak je obliczyć) jak przerobiłem zestaw ~500 przykładów.
Niestety ... w całkach kluczową sprawą jest 'rutyna' i 'obycie'
Jak zrobisz 50 przykładów na ten typ rozwiązywania, to będziesz widział to z zamkniętymi
oczami.
20 sty 18:13
20 sty 18:18
Szczaw: wredulus, wiem − podobnie miałem z pochodnymi... było to samo ale po kilku korkach i zrobieniu
sporej ilości przykładów zacząłem z automatu walić, tutaj natomiast miałem tylko jedne korki
(2 godz) i nie jestem w stanie tego tak swobodnie robić a niestety jestem typem który sam ma
ogromne kłopoty

. Kejt jeżeli możesz to napisz na gg 2476506
20 sty 18:22
Szczaw: Rafał dzięki za linka
20 sty 18:25