Wyznacz wspólczynniki b i c
matgeo : Wyznacz współczynniki b i c funkcji y=x
2 +bx + c, tak by dla x=1 , y min = 3. Proszę
serdecznie o pomoc bądź podpowiedź w rozwiązaniu zadania
20 sty 17:40
wredulus_pospolitus:
y
wierzchołka = ... ile

x
wierzchołka = ... ile
20 sty 17:41
Kaja: y=(x−1)2+3
y=x2−2x+1+3
y=x2−2x+4
b=−2 c=4
20 sty 17:43
matgeo: Też tak myślałam żeby zrobić to wzorem z wierzchołka, tylko mam to zadanie z rachunku
wyrównawczego i zastanawiam się czy da się to jakoś zrobić przy pomocy ekstremum funkcji i
pochodnych ?
20 sty 17:49