pochodne
czarna: wyznacz przedzialy wkleslosci, wypuklosci oraz punkty przegiecia funkcji:
a) f(x)= − xln(x)
b) f(x)= x2e−5
20 sty 17:34
wredulus_pospolitus:
no to do dzieła ... na co czekasz
20 sty 17:34
czarna: nie wiem jak to ruszyc
20 sty 17:37
PW: Liczyć pochodne, w "międzyczasie" zajrzeć do notatek jak brzmi stosowne twierdzenie o
wypukłości funkcji różniczkowalnej.
20 sty 17:41
wredulus_pospolitus:
1) dziedzina
2) pierwsza pochodna
3) dziedzina pochodnej
4) druga pochodna
5) dziedzina drugiej pochodnej
6) badasz znak drugiej pochodnej (> ; < ; = 0)
7) wyciągasz odpowiednie wnioski z wyliczeń (ze szkicu wykresu drugiej pochodnej)
8) wyliczasz wartości funkcji f(x) w punktach przegięcia
9) koniec zadania
20 sty 17:43
czarna: może ktoś napisać jaka jest dziedzina przynajmniej
20 sty 17:44
PW: a) taka jak dziedzina logarytmu
20 sty 17:46
wredulus_pospolitus:
PW ... ciągnij to dalej ... bo ja ze śmiechu już nie mogę

(a mówiłem sobie − nie pal jak
masz wejść na forum

)
20 sty 17:49