równania trygonometryczne
Ino: Rozwiąż równanie: arctg(x−1) = 12 arccos 0
20 sty 17:24
wredulus_pospolitus:
i w czym problem
20 sty 17:34
wredulus_pospolitus:
ile to jest arccos 0
20 sty 17:34
PW: Najpierw rozszyfrować prawą stronę, bo to konkretna liczba.
| | π | |
arccos0=u ⇔cosu=0 ∧ u∊[0,π] ⇔ u = |
| , |
| | 2 | |
czyli prawa strona jest równa
20 sty 17:34
Ino: arccos 0 to π2 więc arctg(x−1)=π4 i jak dalej?
20 sty 17:36
wredulus_pospolitus:
| | π | |
no i arctg y = |
| to ile wynosi y  |
| | 4 | |
20 sty 17:36
PW: Wiedziałem.
20 sty 17:36
Ino: z wykresu wynika że 1
20 sty 17:38
wredulus_pospolitus:
no nie da się ukryć, że tg 45
o = 1

więc
y = 1 .... czyli (x−1) = 1 ... czyli x =
20 sty 17:38
Ino: | | π | | π | |
arctgy= |
| −−−> tg( |
| ) = y tak też można obliczyć? |
| | 4 | | 4 | |
20 sty 17:39
wredulus_pospolitus:
jeżeli się będzie pamiętać o braku okresowości

w końcu arctgx to funkcja odwrotna do tgx
20 sty 17:40
Ino: ok dzieki za pomoc
20 sty 17:40