Równanie
Marek: Rozwiąż równanie
0,5Ix3+1I=x2−x+1
20 sty 16:40
ICSP: a co to l ?
20 sty 16:44
Marek: wartość bezwzględna, nie chciało mi się szukać więc zrobiłem w najprostszy sposób
20 sty 16:46
ICSP: Mnożę nierówność przez 2
|x3 + 1| = 2 *(x2 − x + 1 )
|x+1| * |x2 − x + 1| = 2 * (x2 − x + 1)
|x+1| * (x2 − x + 1) = 2 * (x2 − x + 1) // : x2 − x + 1 ≠ 0
|x+1| = 2
x = 1 v x = −3
20 sty 16:48
Marek: Mam jeszcze takie równanie X4+13−I13x3+xI=0 jak w tym przypadku rozpisać wartość bezwzględna
20 sty 16:55
ICSP: Rozpatrz je w przedziałach x ≥ 0 oraz x < 0
20 sty 17:11
Marek: To to ja wiem , tylko jakie przedziały wyjdą.
20 sty 17:30
J: x∊(−∞;0) v x∊<0;+∞)
20 sty 17:34
ICSP: x4 + 13 − |x| * (13x2 + 1) = 0
dla x ≥ 0 dostajesz :
x4 + 13 − x * (13x2 + 1) = 0
dla x < 0 dostajesz :
x4 + 13 + x * (13x2 + 1) = 0
Rozwiążesz de dwa proste równanie i dostaniesz odp.
20 sty 17:35