równanie trygono
Zosia: rozwiąż równanie (cos x − sin x)
2 + tg x = 2 sin
2 x
rozwiązałam dane równanie jednak nie rozumiem końcowego wniosku
otrzymujemy postać (tg x +1)(1 − 2 cos
2) = 0
tg x= −1
gdzie k ∊ C
| | π | | π | |
wniosek x= |
| + k |
| , gdzie k ∊ C − dlaczego z czego wynika wniosek? |
| | 4 | | 2 | |
20 sty 15:57
ICSP: ale czego konkretnie nie rozumiesz ?
20 sty 15:59
Patronus: | | π | |
jak sobie to na osi narysujesz to się okaże że roziwiązania pojawiają się dokładnie co |
| |
| | 2 | |
i dlatego wystarczy to zapisać jednym wzorem.
20 sty 16:00
Zosia: rozwiązywałam tylko algebraicznie, widzę, dzięki
20 sty 16:29