droga lodówka :D
Saizou :
Lodówkę kupiono na raty, których oprocentowanie roczne wynosi 12%, ale odsetki są
kapitalizowane co miesiąc. System przewidywał 36 rat po 88 zł płatnych na koniec miesiąca
(płatnych miesięcznie z dołu). Po spłaceniu 15 rat klient wystąpił o możliwość spłaty w
równych ratach w ciągu następnych 12 miesięcy. Oblicz wysokość nowych rat
wiec korzystając z wzoru na równe raty kredytu
otrzymamy
| | 1,0136 | |
88=K*0,01* |
| →K≈2650 zł cena lodówki |
| | 1,0136−1 | |
| | 1,0115 | |
88=K15*0,01* |
| →K15≈1220 tyle zostało spłacone |
| | 1,0115−1 | |
K
12=2650−1220=1430 zł
| | 1,0112 | |
x=1430*0,01 |
| ≈127 zł |
| | 1,0112−1 | |
a w odpowiedziach mam x=147,50 zł
20 sty 15:48
Saizou :
ktoś ma jakieś pojęcie na ten temat....
pigor może ty bo kiedyś mi w tego typu zadaniach pomogłeś
20 sty 17:05
Saizou : up... ↑
20 sty 17:45
Saizou :
20 sty 18:07
Saizou : tup−tup−tup
20 sty 18:37
matyk: Z kredytem nie dojdzisz ładu
20 sty 19:05
Ajtek:
Cześć
Saizou 
.
Przeliczyłem z tego wzorku i wychodzi mi to samo co Tobie. Albo wzorek nie taki, albo odpowiedź
w książce trefna.
20 sty 19:17
Saizou :
cześć
Ajtek
wzór jest dobry na 101%
a w odp. sugerują wzór
| | | |
P=A* |
| ,gdzie P− kwota wyjściowa, A− rata kredytu, r− stopa oprocentowania, |
| | r | |
n− liczba okresów
20 sty 19:30
Ajtek:
A tym liczyłeś?
20 sty 19:35
Saizou :
20 sty 19:47
Ajtek:
Liczyłem, wychodzi to samo

.
20 sty 19:58
Saizou : wiec raczej jest błąd w odpowiedziach
20 sty 19:59
Ajtek:
Raczej tak. Albo gdzieś jest haczyk

.
20 sty 20:00
Saizou : ale tym lepiej dla nas że raty o 20,5 zł niższe xd
20 sty 20:04
Ajtek:
Chcieli Cię orąbać

.
20 sty 20:06
Saizou : dokładnie, ale się nie dam xd
20 sty 20:14
zawodus: Na szczęście takich wzorów nie trzeba umieć na maturze

To nie studia finansowe
20 sty 21:20
Saizou : ale na konkursach są
20 sty 22:37
Trivial:
Saizou, nie ma takiego korzystania z lewych wzorów z kapelusza!
Oprocentowanie raty liczone jest od kapitału pozostałego do spłaty.
Mając dane:
| | p | |
a = (1 + |
| ) = 1.01 |
| | 100*12 | |
b = 88
n = 36
i chcąc obliczyć cenę lodówki K, możemy napisać:
K
0 = K
K
n = aK
n−1 − b
gdzie K
n − wysokość kapitału pozostałego do spłaty po n miesiącach.
Wyprowadźmy jawny wzór na K
n.
K
n = aK
n−1 − b
= a(aK
n−2 − b) − b = a
2K
n−2 − ab − b
= a
2(aK
n−3 − b) − ab − b = a
3K
n−3 − a
2b − ab − b
= a
mK
n−m − (a
m−1 + a
m−2 + ... + a
0)b
Dla m = n mamy:
| | an−1 | | an−1 | |
Kn = anK0 − |
| b = anK − |
| b |
| | a−1 | | a−1 | |
Chcemy aby po n miesiącach nie pozostało nic do spłaty, czyli K
n = 0, zatem:
| | 1 | an−1 | |
K = |
|
| b = 2649.46 |
| | an | a−1 | |
Po 15 miesiącach do spłaty zostało:
K
15 = 1659.41
Chcemy aby K*
12 było równe 0:
| | a12−1 | |
K*12 = a12K15 − |
| b = 0 → b = ? |
| | a−1 | |
| | a−1 | |
b = a12 |
| K15 = 147.44 |
| | a12−1 | |
21 sty 13:36
Trivial:
Mam drobną kolizję oznaczeń na końcu. Powinno być:
| | a12−1 | |
K*12 = a12K15 − |
| b* = 0 → b* = ? |
| | a−1 | |
b* = ...
21 sty 13:38
Ajtek:
I mówiłem, że wzorek do bani

.
Cześć
Trivial 
.
21 sty 13:39
Saizou :
wielkie dzięki
Trivial niech bóg Ci to w dzieciach wynagrodzi
Ajtek to dlaczego ten wzór na innym konkursie był dobry ?
21 sty 16:39
Ajtek:
Nie mam zielonego pojęcia
21 sty 16:46
Trivial:
Cześć,
Ajtek. Wybacz, nie widziałem wcześniej Twego powitania.
Saizou, Twój wzór jest dobry, ale i tak wolałem go sprawdzić. Do ceny lodówki jest OK, ale
potem nie wiem co liczysz. Wytłumacz się! Co to jest K
15?
21 sty 16:59
Saizou : K15 to co zostało spłacone w podanych warunkach kredytu
21 sty 17:23
Trivial:
Wydaje mi się, że w Twoich obliczeniach pomijasz część odsetek. Dlatego jest zły wynik.
21 sty 17:34
Ajtek:
Trivial nie ma sprawy

.
21 sty 17:42
Trivial:
Saizou, zerknij tutaj:
http://ideone.com/hy6myz
Tabele mają kolumny: miesiąc, pozostały kapitał, odsetki w tym kroku, odsetki razem
Zauważ, że "odsetki razem" są różne dla piętnastego miesiąca.
21 sty 18:08
Saizou : jeszcze raz dzięki, przeanalizuję to jeszcze raz
21 sty 18:17
Trivial:
Trzeba uwzględnić różnicę w odsetkach:
K
12 = 2650 − 1220
+ 330.04 − 99.86 = 1660,18
x = 147.44
21 sty 18:20