Oblicz pochodną
Józek: Oblicz pochodną z funkcji:
y=(1+sin2x)4
Mógłby mi to ktoś rozpisać?
20 sty 15:32
Patronus:
y' = 4(1+sin2x)3 * 2sinx * cosx
Najpierw pochodna całego nawiasu, potem wyrażenia w nawiasie a na koniec jeszcze sinusa
20 sty 15:34
J: y' = 4(1+sin2x)3*2sinxcosx =4(1+sin2x)3sin2x
20 sty 15:34
Ajtek:
y'=4(1+sin
2x)
3*2sinx*cosx=...
Jakoś tak to będzie. Chyba

.
20 sty 15:35
J: Ułamek sekundy...
20 sty 15:35
Patronus:
20 sty 15:37
daras: wygrywa Patronus, jedyny podał prawidłowe rozwiązanie
20 sty 15:41
daras: choć nie w najprostszej postaci
20 sty 15:42
Patronus: Wydaje mi się że wszyscy mamy takie samo rozwiązanie...
20 sty 15:43
daras: y' = 4sin2x(1 + sin2x)3
20 sty 15:43
Ajtek:
Mi też się tak wydaje jak
Patronusowi 
.
20 sty 15:44
daras: Józek dostałes już zawrotu głowy ?
20 sty 15:45
J: 4sin2x(1 +sin
2x)
3 = 4(1 + sin
2x)
3sin2x , mój post 15:34
20 sty 15:48
J: Chyba tak, bo nawet nie podziekował
20 sty 15:49