| tgx | ||
Wyznacz wszystkie rozwiązania równania | − 2sinx=0 | |
| cosx |
| π | π | 5π | ||||
wyszło mi x= | lub x=−= | lub = | . może ktoś sprawdzić czy dobrze? | |||
| 4 | 4 | 4 |
| sinx | 1 | ||
* | − 2sinx = 0 | ||
| cosx | cosx |
| sinx − 2sinxcos2x | |
= 0 | |
| cos2x |
| sinx − 2sinx(1−sin2x) | |
= 0 |cos2x | |
| cos2x |
| 1 | ||
sinx = 0 lub sin2x = | ||
| 2 |
| √2 | ||
sinx = | ||
| 2 |
| π | ||
x = | + 2kπ, k∊Z | |
| 4 |
| 1 | ||
Równanie wyjściowe prowadzi do równania: sinx(1−2cosx)=0 , czyli sinx = 0 v cosx= | ||
| 2 |
| tgx | |
− 2sinx=0 | |
| cosx |
| |||||||
= 2sinx | |||||||
| cosx |
| sinx | 2sinx | 1 | |||
= | I * | ||||
| cos2x | 1 | sinx |
| 1 | |
=2 | |
| cos2x |
| √2 | √2 | |||
cosx= | lub cosx=− | |||
| 2 | 2 |
| √2 | ||
a racja, jeszcze − | mi uciekło... | |
| 2 |
| 1 | ||
Nie wolno Ci pomnozyć obustronnie przez: | , przecież sinx może byc równy "0" | |
| sinx |
| √2 | ||
ale mój jest niekompletny bo zabrakło w nim rozwiązania sinx = − | ![]() | |
| 2 |
| sinx | |
=2sinx | |
| cos2x |
| sinx | |
=2sinx | |
| 1−sin2x |
| √2 | √2 | |||
sinx=0 sinx= | sinx= − | |||
| 2 | 2 |
| π | 3π | |||
x=kπ, x= | +2kπ x= | +2kπ i co ujemnym sinusem? | ||
| 4 | 4 |
| √2 | ||
ale jak rozwiązać sinx=x=− | ? | |
| 2 |
| 5π | 7π | |||
no to będzie | + 2kπ lub | +2kπ | ||
| 4 | 4 |
| 7π | 9π | |||
zamiast | powinno być chyba | |||
| 4 | 4 |
o tyle rozwiązań mamy mieć i o tu na osi umieszczone.