Własności funkcji z pochodnych
Dakno: Witam ponownie

Dostałem 2 takie zadanka nowe:
b) y = x
2 * e
−x
ad. a)
| | 2 | | 2x4−2 | |
y' = 2x − |
| = |
| |
| | x3 | | x3 | |
y'=0 dla x= 1 i x= −1, czyli
I tu nie wiem co dalej

ad. b)
y' = 2xe
−x − x
2e
−x
y' = xe
−x * (2 − x)
I tutaj się zacinam w tym przypadku
20 sty 15:07
ICSP: Za pół godziny spojrzę.
20 sty 15:12
ICSP: Pierwsze możesz próbować z AM ≥ GM dla x > 0
a od kiedy f jest parzysta dostajesz za darmo x < 0
więcej za pół godziny.
20 sty 15:12
Patronus:
a) jak nie skrócisz tego x w ułamku to masz:
| | 2x(x4−1) | |
y' < 0 <=> |
| < 0 \*x4 |
| | x4 | |
2x(x
2−1)(x
2+1)<0
2x(x−1)(x+1)(x
2+1) < 0
i tak samo dla > 0
20 sty 15:17
Patronus:
b)
y' = xe−x(2−x)
y' = 0 <=> xe−x(2−x) = 0
x = 0 lub (2−x) = 0
narysuj szlaczek i sprawdź gdzie jest < 0 a gdzie >0
20 sty 15:20
ICSP: Czyli już nie jestem potrzebny
20 sty 15:38
Patronus: ICSP ja wpadam tylko okazjonalnie na godzinkę − półtorej. A Ty jestes zawsze potrzebny
20 sty 15:41