Badanie przebiegu zmiennosci funkcji
Rudziaaaaam: WItam musze zbadac zmiennosc funcki :
f(x)= e−x/x2 − 1
20 sty 15:06
daras: no to badaj
20 sty 15:14
Rudziaaaaam: wolalam raczej pomoc
20 sty 15:22
Patronus: no to po kolei:
1. dziedzina
2. miejsca zerowe
3. asymptoty (pionowa, pozioma i ukośna)
4. pochodna
5. przedziały monotoniczności i ekstrema
6. druga pochodna
7. przedziały wypukłości i punkty przegięcia
Licz po kolei i daj znać jak będziesz miał/a problem
20 sty 15:23
Rudziaaaaam: ze wszystkim dam sobie rade, tylko zatrzymuje sie na asymptotach.
bo dziedzina to R/{−1.1}
i musze spr lim przy x−>1/+ f(x) i gdy podstawie 1 za x, wychodzi mi cos takiego :
e−1/0
i nie wiem co dalej
20 sty 15:37
Patronus:
| | e−x | | e−1 | |
limx→1+ |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | x2−1 | | 0+ | |
20 sty 15:39
Patronus: w mianowniku masz prawie zero ale nie dokładnie. Skoro zbliżasz się do 1 z prawej strony to
znaczy że masz troszkę ponad 1 i jak odejmiesz od tego 1 to dostaniesz troszkę ponad 0. Liczbę
bardzo bliską zero ale dodatnią
20 sty 15:40
Rudziaaaaam: okej, dziekuje !
20 sty 16:05