Logarytmy
czopo: Mam takie 3 podpunkty do rozwiązania.
1) log4 81 * log3 64
2) log5 16 * log4 27 * log3 25
3) log9 16 * log √2 27
20 sty 14:25
czopo: Z góry dziękuję za pomoc
20 sty 14:26
Bizon:
| | log416 | | log425 | | 2 | | 2log45 | |
2) |
| log427* |
| = |
| *3log43* |
| = |
| | log45 | | log43 | | log45 | | log43 | |
20 sty 14:37
Janek191:
log
4 81 = log
22 3
4 =
12 log
2 3
4 =
12 *4 log
2 3 = 2 log
2 3
| | 1 | | 6 | |
log3 64 = log3 26 = 6 log3 2 = 6* |
| = |
| |
| | log2 3 | | log2 3 | |
zatem
| | 6 | |
log4 81 * log3 64 = 2 log2 3 * |
| = 2*6 = 12 |
| | log2 3 | |
20 sty 14:37
Janek191:
log
4 81 = log
22 3
4 =
12 log
2 3
4 =
12 *4 log
2 3 = 2 log
2 3
| | 1 | | 6 | |
log3 64 = log3 26 = 6 log3 2 = 6* |
| = |
| |
| | log2 3 | | log2 3 | |
zatem
| | 6 | |
log4 81 * log3 64 = 2 log2 3 * |
| = 2*6 = 12 |
| | log2 3 | |
20 sty 14:38
Bizon:
a w 3) ten drugi log ma w podstawie 10 czy
√2
20 sty 14:40
czopo: √2 tylko mi sie cos zle wklepalo
20 sty 14:42
Janek191:
3)
log
9 16 = log
32 2
4 =
12 * 4 log
3 2 = 2 log
3 2
| | 6 | |
log√2 27 = log 212 33 = 2*3 log2 3 = 6 log2 3 = |
| |
| | log3 2 | |
więc
| | 6 | |
log9 16 * log√2 27 = 2 log3 2 * |
| = 12 |
| | log3 2 | |
20 sty 14:46
J: Ad 1) Mozna prościej:
| | log381 | | 4 | |
log481*log364 = |
| *log343 = |
| *3log34 = 12 |
| | log34 | | log34 | |
20 sty 14:49
Janek191:
Korzystałem z wzoru:
20 sty 14:49
czopo: Dziękuję
20 sty 14:51
czopo: Mam jeszcze takie cos
Przedstaw dane wyrazenie za pomoca a, jesli a = log3 4
log12 16
20 sty 16:21
J: | | log316 | | log3(4*4) | |
log1216 = |
| = |
| = |
| | log312 | | log3(3*4) | |
| | (log34)(log34) | | a2 | |
|
| = |
| |
| | log33 +log34 | | 1+a | |
20 sty 16:27
czopo: blad mi sie wkradl w zapisie, wybacz

jest 12 16, a nie 1 216
20 sty 16:33
J: Jest dobrze. Liczyłem dla: log1216
20 sty 16:34
J: Liczba 1 nie może być podstawą logarytmu
20 sty 16:35
czopo: Jest mały błąd. W liczniku powinno być nie mnożenie, a dodawanie, czyli 2a amiast a
2
20 sty 16:54
J: Masz rację.Przepraszam za pomyłke
20 sty 16:56
czopo: A ja jescze raz dziękuję
20 sty 16:58
J: Dobrze świadczy o Tobie,że myslisz,a nie bezwiednie przepisujesz
20 sty 16:59
magda: 811−log 3 4√27
29 maj 16:05
magda: 811−log3 4√27
duże 81 do potęgi 1 i od 1 [potęgi] reszta malutkim druczkiem 1−log3 4√27
29 maj 16:09