prawdopodobieństwo
kasiaaax33:
ωi 1 2 3 4 5 6
pi 1/12 1/24 x 1/6 1/4 1/8
rzut niesymetryczną kostką do gry. znajdz x i oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A
polegającego na tym, że na kostce wypadła nieparzysta liczba oczek.
20 sty 14:11
Trivial:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x = 1 − |
| − |
| − |
| − |
| − |
| = ... |
| | 12 | | 24 | | 6 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| + x + |
| = ... |
| | 12 | | 4 | |
20 sty 14:13
kasiaaax33: a jak to dokończyc ?
20 sty 14:58
Krzysiek: dodawać ułamków nie umiesz...?
20 sty 15:05
Hajtowy: | | 24 | | 2 | | 1 | | 4 | | 6 | | 3 | | 8 | | 4 | | 1 | |
x= |
| − |
| − |
| − |
| − |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 12 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| + |
| + |
| = ...  |
| | 12 | | 3 | | 3 | |
20 sty 15:46
Hajtowy: | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| + |
| + |
| =  |
| | 12 | | 3 | | 4 | |
CHOCHLIK
20 sty 15:47