monotonicznosc ciagow
kasiakasiaja: Zbadać monotoniczność ciągów o podanych wyrazach ogólnych:
Prosze o wytłumaczenie
20 sty 13:56
Bizon:
| an+1 | | 2n+1 | | n | | 2n | | 2(n+1)−2 | | 2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| =2− |
| |
| an | | n+1 | | 2n | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
... co jest większe od 1 dla każdego n∊N ... zatem
20 sty 14:19
J: A może niemalejący, bo a
1 = a
2 , a więc jest rosnący począwszy od wyrazu a
2
20 sty 14:31
Bizon:
... i słusznie
20 sty 14:42
J:
20 sty 14:42
Bizon:
| 2*22 | | n! | | 2 | |
| * |
| = |
| ... i wniosek |
| n!(n+1) | | 2n | | n+1 | |
20 sty 14:50
J: Nie czepiam się, ale autor moze mieć wątpliwości... pierwszy licznik : 2*2
n
20 sty 15:01
kasiakasiaja: Dziękuje bardzo, mam tylko jedno pytanie,
robiłam to zadanie an+1 − an. Dlaczego dzieli się an+1 przez an?
20 sty 21:17