matematykaszkolna.pl
Metoda simplek, kryterium wyjścia siimmm: Cześć mam problem ponieważ nie wiem co wybrać za kryterium wyjścia w metodzie simpleks. Maksymalizuję funkcję. I w kryterium wyjścia mam dwie takie same minimalne wartości... nie wiem którą wybrać ponieważ normalnie wybiera się jedną najmniejszą, a tutaj mam dwie o takiej samej wartości
20 sty 12:54
Krzysiek: korzystasz z reguły Blanda, pierwszy link z google: http://wms.mat.agh.edu.pl/~wojda/Prog_lin/Pl2/node15.html
20 sty 13:09
20 sty 13:12
Krzysiek: spojrzałem i nie bardzo rozumiem treść zadania (wydaje mi się ,że jest niepoprawnie napisane)
20 sty 13:23
siimmm: a ja dalej nie mogę tego ogarnąć... "Reguła Blanda. Wybierz jako zmienną wchodzącą tę zmienną która (i) ma dodatni współczynnik we wzorze na $z$, (ii) spośród wszystkich zmiennych o dodatnim współczynniku we wzorze na $z$ ma najmniejszy indeks. Wybierz jako zmienną wychodzącą tę która (iii) powoduje najsilniejsze ograniczenie od góry dla zmiennej wchodzącej, (iv) spośród wszystkich kandydatów na zmienną wychodzącą (tj zmiennych bazowych spełniających (iii)) ma najmniejszy indeks. " odnośnie (iii) nie rozumiem tego..
20 sty 13:48
20 sty 13:59
siimmm: ehhh nic z tego..
20 sty 14:32
siimmm: znalazłem jakiś program i wpisałem dane z mojego zadania to wyskoczyło że istnieje nieskończona liczba rozwiązań
20 sty 14:34